De cheque wordt door de broers Wollerich overhandigd aan Emmeke Vierhout en Arno Klijbroek van Stichting De Leeuw Kyiv. Foto: Paul Abrahams

Twee jaar geleden startte Roelof Jan Wollerich samen met zijn broer Jan Willem een tulpenpluktuin bij hun akkerbouwbedrijf in Drouwenermond. Dit jaar hebben de broers besloten om de opbrengst van de tulpentuin te doneren aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

„We hebben besloten om de Stichting De Leeuw Kyiv te ondersteunen”, vertellen Roelof Jan en Jan Willem. „Nederlandse ondernemers die door de oorlog in Oekraïne het land hebben moeten verlaten, hebben hun krachten gebundeld. De stichting richt zich volledig op humanitaire hulp en een paar keer per week vertrekken uit Nederland vrachtwagens met goederen naar alle uithoeken van Oekraïne.”

„Het was een spontane actie”, vervolgen de broers. „De inval van Rusland in Oekraïne heeft ons – net als heel veel andere Nederlanders – diep geraakt. We vonden dat we iets moesten doen.”

Vanaf eind maart tot enkele weken geleden konden mensen tulpen plukken in tulpenpluktuin De Monden. Een kwartje per steel en zelf afrekenen door het geld in een kistje te leggen. Uiteindelijk is een bedrag van 4035 euro ingezameld. Omgerekend meer dan 16000 tulpen.

Mooi bedrag

„Een mooi bedrag. Maar het bedrag had hoger kunnen zijn, want niet iedereen heeft alle tulpenstelen ook daadwerkelijk afgerekend. We hebben veel meer dan 16000 gepoot. Er zijn ook mensen die zonder te betalen in de auto zijn gestapt.”

Emmeke Vierhout

De cheque is vanmorgen bij het krieken van de dag overhandigd aan Emmeke Vierhout die samen met haar partner Kees Huizinga een boerderij runt in Oekraïne. En aan Arno Klijbroek die al een kwart eeuw in Kiev woont.

„Een prachtig bedrag”, glundert Emmeke die volgende week weer naar Oekraïne vertrekt. „Het geld kunnen we goed gebruiken om de kosten van de transporten te betalen.”

Bron: Dagblad van het Noorden dd 11 juni 2022. Foto en tekst Paul Abrahams