We zijn gestart met de bouw van Zonnepark Buinerhorn en Zonnepark Drouwenerzon in de gemeente Borger-Odoorn. Samen met lokale ontwikkelaar Roelof Jan Wollerich sloegen we symbolisch de eerste paal.

Zonnepark Buinerhorn wordt gebouwd tussen de N374 en Nieuw-Buinen. Op het terrein van 5,6 hectare worden meer dan 14.000 zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor jaarlijks ruim 2.500 huishoudens van groene energie worden voorzien. Het zonnepark heeft een opgesteld vermogen van 7,86 megawattpiek (MWp).

Zonnepark Drouwenerzon wordt gerealiseerd op een 5 hectare groot terrein, ten zuiden van Drouwenermond. De ruim 12.000 zonnepanelen, met een opgesteld vermogen van 6,67 MWp, kunnen jaarlijks ongeveer 2.100 huishoudens voorzien van duurzame energie.

Lokale initiatieven
De plannen voor beide zonneprojecten zijn door lokale ondernemers Roelof Jan en Jan Willem Wollerich van Mts. Wollerich geïnitieerd en ontwikkeld als duurzame tak van het akkerbouwbedrijf. De projecten zullen in samenwerking met projectontwikkelaar Chint Solar verder gerealiseerd worden. De verwachting is dat de bouw van de zonneparken in de zomer wordt afgerond, waarna ze zullen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Blue Elephant Energy AG, de grootste exploitant van zonne-energie in Nederland, is eigenaar van de zonnevelden.

Oog voor de natuur
Bij beide zonneparken is er rekening gehouden met zichtlijnen vanuit de nabijgelegen dorpen. Een omliggende windsingel zal het hek en de panelen maskeren. De natuur krijgt daarnaast de ruimte: het land onder de panelen wordt ingezaaid met een met bloemen verrijkt grasmengel. De dichte structuur van de beplanting zal nestgelegenheid en beschutting bieden voor vogels. Het beheer geschiedt onder andere via beweiding met schapen.

Samen werken aan een duurzame toekomst
Roelof Jan Wollerich van Mts. Wollerich: “Ik ben erg blij dat we na een lange tijd van zorgvuldige voorbereiding van start zijn gegaan met de bouw van beide zonneparken. Met Chint Solar hebben we een partner gevonden met een eigen netwerk om de projecten te realiseren, ondanks de huidige netcongestie. Het vormt een belangrijke aanvulling in de continue verduurzaming van onze onderneming. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt om lokale initiatieven te ondersteunen. De dorpshuizen in Nieuw-Buinen en Drouwenermond ontvangen van ons bij realisatie van de projecten ieder een cheque van 5000 euro voor een duurzame besteding.”

Mark van Rij, Head of Business Nederland bij Chint Solar: “We zijn er trots op dat we samen met Roelof Jan het startsein hebben gegeven voor de bouw van Zonnepark Buinerhorn en Zonnepark Drouwenerzon. We werken gedreven aan een toekomst van duurzame energie in Nederland en dankzij de ontwikkeling van deze zonneparken zetten we weer een belangrijke stap in de energietransitie. Daarnaast laten we met deze projecten zien dat zonne-energie en versterking van de natuur uitstekend samen kunnen gaan.”

 

Bron: chintsolar.nl